ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ

ΚΑΝΤΟ ΜΕΝΤΙΤΕΡΡΑΝΕΟ ΑΜΚΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

(Αριθμός μητρώου Πολιτιστικών Φορέων  /2017)

Ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους Έλληνες κινηματογραφιστές και παραγωγούς  στο 5ο WEST SIDE MOUNTAINS DOC FEST ή Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ηπείρου 6-11 Αυγούστου 2022

Μετά την εξαιρετική επιτυχία που σημείωσε το 4ο Φεστιβάλ της Ηπείρου τον Αύγουστο και τον Οκτώβρη του 2021 και την σημαντική συμμετοχή πολλών δεκάδων Ελληνικών ταινιών που κυριολεκτικά σάρωσαν  τα βραβεία των επιτροπών μας φτάσαμε με μεγάλο αγώνα και ελάχιστη βοήθεια στην πέμπτη μας επέτειο, πράγμα που φαίνονταν αδιανόητο όταν ξεκινήσαμε αυτή την τεράστια αυτή πολιτιστική προσπάθεια που έφερε τον κινηματογράφο στις πλατείες των χωριών σε κάθε άκρη της Ηπείρου. Να σημειωθεί ότι στο διάστημα της λειτουργίας του WEST SIDE MOUNTAINS DOC FEST ή Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ηπείρου, έχουμε δεχτεί συμμετοχές από πάνω από χίλιες πεντακόσιες ταινίες, που προέρχονται από εκατό και πλέον χώρες των πέντε Ηπείρων. Ανάμεσα σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ταινίες από την sort lists των Βραβείων Όσκαρ, του Φεστιβάλ Κανών, των ΒΑFTA κλπ.  Πράγμα που επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το Φεστιβάλ έχει εδραιώσει τον διεθνή χαρακτήρα του και έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού. Η προσπάθεια μας αυτή ενισχύει την προβολή  των Ελληνικών συμμετοχών στο εξωτερικά, αλλά και ξένων στην Ελλάδα, μέσω αμφίδρομων σχέσεων ανταλλαγής, με αναγνωρισμένα φεστιβάλ διεθνούς χαρακτήρα.

Επίσης δεν πρέπει να παραλείψουμε, ότι τιμηθήκαμε με την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και αναμένουμε την επανάληψη της και τη φετινή χρονιά με τις αποφάσεις του ΥΠΠΟΑ που πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα..

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΜΑΣ

Η ΑΜΚΕ Πολιτισμού ΚΑΝΤΟ ΜΕΝΤΙΤΕΡΡΑΝΕΟ Ιδρύθηκε το 2017 και μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει και αναπτύξει το WEST SIDE MOUNTAINS DOC FEST ή Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ηπείρου, ως ένα σημαντικό και με διεθνή χαρακτήρα κινηματογραφικό φεστιβάλ, το οποίο ήδη καθιερώθηκε σαν θεσμός στην περιοχή. Παράλληλα, ο φορέας έχει αναπτύξει πολυσχιδή δραστηριότητα σε τομείς του σύγχρονου πολιτισμού, η οποία αποτυπώνεται στην ανάπτυξη και υλοποίηση διατομεακών εργαστηρίων πολιτισμού, στις συνεργασίες με ιδρύματα και φορείς για την  έκδοση βιβλίων και ψηφιακών δράσεων, ενώ προσφέρει συγχρόνως σημαντικό πολιτιστικό έργο στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου. Επίσης ιδρύσαμε το “History. Arts and Sciences Documentary Festival» που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην Αθήνα και σύντομα θα σας ενημερώσουμε εκτενώς. Σημαντικές αναγνωρίσεις του φορέα αποτελούν τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ μας από σημαντικά φεστιβάλ της Ελλάδας και του Εξωτερικού, όπως “ Ο Μηχανισμός των Αντικηθύρων”, “Τα μαρμαρά μας”, “Γεώργιος Καραϊσκάκης”, καθώς και οι προσκλήσεις συνεργασίας και συμμετοχής από πολλά ξένα φεστιβάλ και φορείς του εξωτερικού.

5ο WEST SIDE MOUNTAINS DOC FEST – Διεθνές Φεστιβάλ Ηπείρου 2022

Το WEST SIDE MOUNTAINS DOC FEST, ή Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ηπείρου, είναι πλέον ένα καθιερωμένο κινηματογραφικό φεστιβάλ το οποίο δέχεται συμμετοχές από όλο τον κόσμο και από δημιουργούς κάθε ηλικίας και εθνικότητας που υποβάλλουν τις ταινίες τους στις επιτροπές μας. Στόχος μας είναι η προβολή, η ανάδειξη και η κατανόηση των βασικών αρχών της κινηματογραφικής τέχνης και έτσι το WEST SIDE MOUNTAINS DOC FEST αναπτύσσει γέφυρες πολιτισμού με όλο τον κόσμο, ενισχύει την αίσθηση της κοινότητας και της διαπολιτισμικής επικοινωνίας, ενώ παράλληλα εκπαιδεύει και εξοικειώνει τον θεατή με την κινηματογραφική τέχνη. Συγχρόνως, το Φεστιβάλ, μέσω των επιλογών του και των ειδικών αφιερωμάτων του, προβάλλει κοινωνικά θέματα και έρχεται αντιμέτωπο με  στερεότυπα και προκαταλήψεις κάθε μορφής. Προς την κατεύθυνση αυτή, απορρίπτονται από την διοργάνωση, ταινίες με ακραίες πολιτικές, ρατσιστικές ή θρησκευτικές θέσεις.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του Φεστιβάλ, έχουμε αναπτύξει συνεργασίες με τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς της Περιφέρειας της Ηπείρου για την υλοποίηση δράσεων καταγραφής – αρχειοθέτησης και προβολής εκδηλώσεων τους με θέματα τουριστικά, ιστορικά, θρησκευτικά και περιβαλλοντικά. Το υλικό αυτό διαθέτουμε δωρεάν στα σχολεία και ιδρύματα της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να συνεισφέρουμε στην διάχυση του πολιτιστικού αγαθού και στην προσπάθεια ανάπτυξης της περιοχής. Επίσης, έχουμε αναδείξει σε κύριο στόχο της διοργάνωσης του Φεστιβάλ τη συνεργασία των τοπικών αρχών, των εμπλεκομένων Δήμων και άλλων φορέων των κοντινών περιοχών, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Αστικές εταιρίες μελετών και πολιτισμού, Μουσεία, Τριτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες οργανώσεις, καθώς  και σύλλογοι και άλλοι οργανισμοί, που ασχολούνται με τον πολιτισμό, την λαογραφία, την ιστορία και τις τέχνες. Η συνεργασία όλων αυτών των φορέων, που επιδιώξαμε από την πρώτη στιγμή δημιουργίας του Φεστιβάλ West Side Mountains Doc Fest,  οδήγησε στην εδραίωση του και στη μετατροπή του σε μόλις πέντε περιόδους, σε θεσμό, που προσφέρει σημαντικά οφέλη στην όλη την περιοχή και κατ’ επέκταση στον πολιτισμό του τόπου μας

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ

5ο WEST SIDE MOUNTAINS DOC FEST – Διεθνές Φεστιβάλ Ηπείρου

Σημαντικός στόχος του επιχειρησιακού μας σχεδίου είναι να παρευρεθεί στο φεστιβάλ σημαντικός αριθμός δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών. Προς την κατεύθυνση αυτή αποστέλλουμε μαζικά ενημερωτικά έντυπα στα κεντρικά μέσα μαζικής επικοινωνίας, τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ενώ ενημερώνονται σχετικά με το Φεστιβάλ μέσω επιστολών  εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου (σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, συνθέτες, ηθοποιοί, τεχνικοί του κινηματογράφου, κριτικοί, καλλιτέχνες από όλους τους χώρους των τεχνών), αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Στο σχεδιασμό μας για την καλύτερη προβολή του Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία διαφημιστικών τρέιλερ που θα αφορούν στο κάθε χωριό ή πόλη που συμμετέχει στις προβολές. Επίσης θα προβάλλουμε το φεστιβάλ μέσα από τα Δίκτυα Κοινωνικής Δικτύωσης, από τοπικές εφημερίδες, συλλόγων και οργανισμών και άλλες ότι μπορούμε στις δύσκολες μέρες της απίστευτης ακρίβειας που διανύουμε.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αφού λοιπόν σας αναλύσαμε τους σκοπούς και τις προθέσεις μας σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε με κάποια από τις ταινίες σας στο Επετειακό 5ο West Side Mountains Doc Fest ή Διεθνές Ντοκιμαντέρ της Ηπείρου χωρίς καμιά οικονομική υποχρέωση σας. Για πληροφορίες τηλεφωνήστε μας στο 6955638775 ή στείλτε μας απαντητικό μήνυμα με τα στοιχεία σας και φυσικά το τηλέφωνο σας, στο cantomedfest@gmail.com προκειμένου να επικοινωνήσουμε μαζί σας και να σας στείλουμε τη φόρμα συμμετοχής σας.

Γίνονται δεκτές ταινίες διάρκειας μέχρι 60 λεπτά.

Με τους θερμούς χαιρετισμούς μας

Για την Canto Mediterraneo AΜΚΕ Πολιτισμού

Νίκος Παπακώστας

5