ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΘΕΡΙΝΟΎ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΘΕΡΙΝΟΎ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟ ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ 26 Έως 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023
 
Τα πρωινά μαθήματα-σεμινάρια είναι τετράωρης διάρκειας (10:00 έως 14:00) και τα απογευματινά δίωρα (18:00 έως 20:00) και θα γίνουν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων. Όταν προγραμματίζονται λήψεις στο Πεδίο τότε τα εργαστήρια θα αρχίζουν στις 08:00 το πρωί.
 
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΟΙ ΚΑΤΩΘΙ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΜΥΡΗΣ
Αν. Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ο κ. Σμύρης θα χαιρετήσει στην έναρξη του 6ου West Side Mountains Doc Fest (Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ) και του 1ου Θερινού Σχολείου για τον Κινηματογράφο εκ μέρους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στις 26 Ιουλίου 2023 και θα επισκεφθεί τα εργαστήρια της επομένης 27 Ιουλίου 2023.
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΜΥΡΗ
Γεννήθηκε και διαμένει στα Ιωάννινα. Είναι απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Νεάπολης Ιταλίας (1982) και διδάκτωρ της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (2000). Από το 2008 εργάστηκε ως επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και από το 2019 εργάζεται στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου, όπου διδάσκει Ιστορία της Αρχιτεκτονικής και Θεωρία των αποκαταστάσεων μνημείων και έργων τέχνης. Από το 1986 και έως την εκλογή του στο Πανεπιστήμιο, υπηρέτησε στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπου ασχολήθηκε συστηματικά με την αποκατάσταση των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανίας και των Ιονίων νήσων Κέρκυρας και Λευκάδας. Έχει μελετήσει και επιβλέψει πλήθος αναστηλωτικών εργασιών σε μνημεία των παραπάνω περιοχών. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα οθωμανικά μνημεία της περιοχής, μεταξύ των οποίων το κάστρο των Ιωαννίνων και ο οικισμός του, τα οθωμανικά τεμένη της πόλης και της υπαίθρου και τα οθωμανικά οχυρά της Βορειοδυτικής Βαλκανικής. Μετά την εκλογή του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εξακολούθησε να συμμετέχει και να διευθύνει Επιστημονικές επιτροπές για την διαχείριση μεγάλων αναστηλωτικών (Θέατρο και Μνημεία αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης, Μνημεία αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης, Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, πρόδρομες εργασίες στη Γέφυρα της Πλάκας κ.α.). Έχει λάβει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια σχετικά με την ιστορία και αποκατάσταση των μνημείων και έχει συγγράψει ικανό αριθμό εργασιών για τα παραπάνω θέματα. Είναι μέλος επιστημονικών επιτροπών με αντικείμενο την διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έχει συμμετάσχει επίσης σε ερευνητικά προγράμματα για τη διαχείριση του μνημειακού πλούτου και την προβολή της ιστορικής αρχιτεκτονικής.
 
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Οι κ.κ. Γαλανός και Παπαγεωργίου θα αναλύσουν «Ζητήματα αστικού πεδίου μέσα από το Σινεμά και εξαιρετικές προβολές εργασιών Τεταρτοετών φοιτητών του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.»
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ Δρ. Αρχιτέκτων D.P.L.G
Γεννημένος στο Παρίσι [1978], σπούδασε αρχιτεκτονική στην Ecole d Architecture Paris-Malaquais [2003], με μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Proyectos Arquitectinicos, ETSAB, U.P.C. Βαρκελώνη (Διδακτορικός Τίτλος Σπουδών, UPC, [2009]). Η έρευνα του, αφορά την κριτική διεπιστημονική προσέγγιση στον αστικό σχεδιασμό μέσα από το σινεμά (WP CIMES-UIA, [2004-]). Έχει επιμεληθεί, διδάξει και συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα και workshops, (ενδεικτικά : «CHANGING LANDSCAPES», Π.Θ. [2011], «URBAN TRANSCRIPTS», Π.Θ.,[ 2013], «INTERMEDIATE CITY_ CONSTELATION CITIES, UIA και Π.Θ., [2014]», «Re-activated SPACE», Π.Ι., [2019]). Το 2009 δημιούργησε με την Ντέμη Μανιάκη το γραφείο «Man.Ga. Αarchitects», αρχιτεκτονικό τους έργο είναι δημοσιευμένο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρόσφατο ερευνητικό του έργο επικεντρώνεται στο Μετασχηματισμό αστικών συνόλων Vs «Αστική Εξέλιξη» [2018-]. Κείμενα, άρθρα και ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις του αναφορικά με τον τρόπο που το πολιτισμικό πλαίσιο της κάθε εποχής επηρεάζει το αστικό τοπίο μέσα από τον αστικό σχεδιασμό, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, τις θεωρητικές προσεγγίσεις και το σινεμά έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ισπανία.
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΊΟΥ
Ο Άγγελος Παπαγεωργίου γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1961 και σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Στη Θεσσαλονίκη συνεργάστηκε με τούς καθηγητές Λόη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπακώστα στη μελέτη του Δημοτικού Θεάτρου Καλαμαριάς και με τον καθηγητή Δημήτρη Φατούρο στις μελέτες επέκτασης των Αρχαιολογικών Μουσείων Φιλίππων και Καβάλας. Στα Ιωάννινα, με τον αρχιτέκτονα Γιώργο Παπαγεωργίου, δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα μελετών δημοσίων κτιρίων και χώρων, αποκατάστασης μνημείων και συνόλων, ενώ συμμετείχε σε εθνικούς και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς αστικού σχεδιασμού.
Από το 2016 έως το 2022 διετέλεσε πρόεδρος του του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2019 διδάσκει επίσης στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. “Προστασία Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού”.
 
Άρθρα στο διαδίκτυο
Εγκάρσιες διαδρομές/Ρυμοτομία και τοπόσημα στην αγορά των Ιωαννίνων
Ο Καραγάτσης στο Αιγαίο του 1950
Το παράδειγμα και το υπόδειγμα/Αναχαιτίζοντας τη νεωτερικότητα
Το «αίνιγμα» του γεφυριού
Μια διαρκής εκκρεμότητα
A pointed falsework or a false decentering: Restoration and consolidation of Tsipiani bridge
 
ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΟΛΑΞΙΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
 
  • Θεωρητικό πλαίσιο του ντοκιμαντέρ (είδη, δημιουργία, χρήση του Ντοκιμαντέρ)
  • Εργαστήριο Ντοκιμαντέρ. Επιτόπια παρατήρηση/έρευνα και δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με ανοιχτή θεματική. Θα μιλήσουν στους ακροατές των workshops στις 26/7, όπου θα θέσουν και το πλαίσιο δημιουργίας του ντοκιμαντέρ. Στις 27 και 28 Ιουλίου θα γίνουν τα γυρίσματα, ακολουθώντας τις οδηγίες που θα τους δοθούν.
Ακολούθως στις 29/7 θα συγκεντρωθεί το υλικό και θα τομοντάρουμε ώστε να ετοιμαστεί η ταινία για να προβληθεί στην λήξη του φεστιβάλ.
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: ΚΟΛΑΞΙΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Κινηματογραφιστής – Εικαστικός – Γραφίστας
Καθηγητής τμήματος Κινηματογράφου, Σχολής Καλών Τεχνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνεργαζόμενος καθηγητής στα Πανεπιστήμια ΕΑΠ, ΠΑ.ΔΑ., ΠΑ.ΜΑΚ, ΔΙ.ΠΑ.Ε., Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Ιωαννίνων.
Έχει σπουδάσει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο Τεχνολογία ήχου και εικόνας, Γραφικές Τέχνες – Πολυμέσα, Γραφιστική, Παιδαγωγικά, Ζωγραφική.
 
ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΟ – ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ:
Επιμελήθηκε μεγάλο αριθμό γραφιστικών εφαρμογών ως ελεύθερος επαγγελματίας. Συμμετείχε μέχρι τώρα, με διακρίσεις σε 54 ελληνικές και διεθνείς εικαστικές εκθέσεις». Εργάστηκε ως κυρίως ως σκηνοθέτης αλλά και ως μοντέρ στην παραγωγή 51 κινηματογραφικών ταινιών μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους, σε ελληνικές και διεθνείς παραγωγές. Συμμετείχε με διακρίσεις σε πάρα πολλά Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ε.ΔΙ.Π. τμήματος Κινηματογράφου, Σχολής Καλών Τεχνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνεργαζόμενος καθηγητής στα Πανεπιστήμια ΕΑΠ και ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.
 
ΣΠΟΥΔΕΣ: Έχει ασχοληθεί με τα παιδαγωγικά, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την κινηματογραφική εκπαίδευση/παιδεία και την εκπαίδευση /γραμματισμό στα μέσα. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Στη διατριβή του διερεύνησε τις σύγχρονες εξελίξεις στην κινηματογραφική εκπαίδευση/παιδεία. Προτείνει τη σύνδεση της κινηματογραφικής θεωρίας και ιστορίας, των πολιτισμικών σπουδών και της κριτικής παιδαγωγικής ως βάση ενός θεωρητικού μοντέλου της κινηματογραφικής εκπαίδευσης στο σχολείο. Διδάσκει ζητήματα Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης/Παιδείας στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ καθώς και ζητήματα της σχέσης Πολιτισμού, Τέχνης και Εκπαίδευσης στο Τμήμα Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει επιστημονικές δημοσιεύσεις και άρθρα. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων (το ένα συλλογικό). Είναι από τα ιδρυτικά μέλη και επιστημονικά υπεύθυνος του “Περιφερειακού Δικτύου Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης” όπου συμμετέχουν 10 φορείς. Έχει οργανώσει πλήθος εργαστηρίων κινηματογραφικής εκπαίδευσης για μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς. Στο πλαίσιο των εργαστηρίων έχουν δημιουργηθεί πλήθος ταινιών μικρού μήκους. Έχει σκηνοθετήσει ταινίες και ντοκιμαντέρ μικρού μήκους καθώς και τρία ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους με συμμετοχές και βραβεύσεις σε πολυάριθμα διεθνή φεστιβάλ. Επίσης, ασχολείται με την φωτογραφία.
 
Από το χώρο της εκπαίδευσης
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: ΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ
Εκπαιδευτικός και πολυβραβευμένος σκηνοθέτης του Παιδικού Κινηματογράφου.
Θα ασχοληθεί με τις ταινίες που γύρισαν υπό την επίβλεψη του μαθητές των πρώτων τάξεων Δημοτικών σχoλείων. Πέραν των άλλων έχει τιμηθεί με τον τίτλο του καλύτερου Δασκάλου της Ευρώπης.
O Νίκος Γαλάνης είναι ένας δάσκαλος με πολύ κέφι που παίρνει την κάμερά του, οι μαθητές του γίνονται μικροί ηθοποιοί και με τις ταινίες που δημιουργούν στέλνουν σημαντικά κοινωνικά μηνύματα. Μαζί με τους μαθητές του έχουν δημιουργήσει τις ταινίες: Πρώτο τρένο, SOSίβιο, Αχ, αφτό το αυ, Όλα αυτά που μας ενώνουν και Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Ταινίες του έχουν αποσπάσει διακρίσεις σε μαθητικούς διαγωνισμούς και έχουν συμμετοχές και βραβεύσεις σε φεστιβάλ κινηματογράφου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει τιμηθεί με το βραβείο του καλύτερου Ευρωπαίου Δασκάλου.
Από το χώρο του επαγγελματικού Κινηματογράφου
ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΥΡΛΙΔΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΚΚΟΣ
Δυο σημαντικοί επαγγελματίες που θα ασχοληθούν εκτενώς με ένα πολυσύνθετο workshop με τίτλο «Από το σενάριο στη σκηνοθεσία, την παραγωγή και μέχρι την προβολή μιας ταινίας».
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΚΥΡΛΙΔΗ
Ο πρώτος διακεκριμένος Διευθυντής Φωτογραφίας και σκηνοθέτης Μενέλαος Κυρλίδης.. Διευθυντής φωτογραφίας και Σκηνοθέτης. Γεννήθηκα στη Νίκαια του Πειραιά και μετά το εξατάξιο γυμνάσιο εργάσθηκα στην Φίνος φιλμ την εποχή των καλών κινηματογραφικών ταινιών σαν Δεύτερος οπερατέρ στους μεγάλους Έλληνες διευθυντές φωτογραφίας Νίκο Καβουκίδη . Γιώργο Αρβανίτη. Δήμο Σακελλαρίου και άλλους. Μετά από μια δεκαετία περίπου έγινα και εγώ διευθυντής φωτογραφίας και εργάσθηκα στης ταινίες του Νίκου Αλευρά Πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι. Στην ταινία του Θανάση Ρεντζη Ηλεκτρικός άγγελος στην ταινία του Σταμάτη Τσαρούχα Το παζάρι. Έκανα πολλές ταινίες μικρού μήκους . Έκανα πολλά διαφημιστικά σποτ και ντοκιμαντέρ. Σήριαλ όπως πέτρινα λιοντάρια. Ο φόβος. Καιτη Γκρέι, επίσης έκανα πολλές αγροτικές ταινίες και φωτισμό σε διάφορα Πλατό. Δίδαξα ως καθηγητής σε διάφορες σχολές όπως σχολή Χατζικου. Σταυράκου. Ακμή. Τέλος από το 2014 έκανα δικά μου ντοκιμαντέρ . Φαλιμέντο. Κηφισιά ομόνοια. Θυμάμαι. Καβουκιδης πορτραίτο. Πειραιώτικα. Και φέτος το 2023 το μπροστά στο καθρέπτη . Για τα πιο πάνω βραβεύτηκα σε διαφορά ελληνικά φεστιβάλ όπως Ιεράπετρας, Χαλκίδας. Χανίων, ΑlDFF και West Side Mountains της Ηπείρου και έπονται πολλά ακόμη.
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΕΚΚΟΥ
Ο δεύτερος Δημήτρης Λεκκός είναι πτυχιούχος εικονολήπτης της Σχολής Σταυράκου με πολυετή διδακτική και εργασιακή Εμπειρία .
Συγκεκριμένα εργάστηκε από το 1978 έως το 2003 ως μόνιμος υπάλληλος της Ε.Ρ.Τ Α.Ε.
1980 – 1988 ασχολήθηκε με ζωντανές παραγωγές κάλυψης χειρουργικών επεμβάσεων στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ
Επίσης εργάστηκε σε δεκάδες Διαφημιστικές παραγωγές– video clips – τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ. Από το έτος 2003 εργάστηκε στην εταιρία Α.Β.C σε Αθλητικά θέματα, ενώ από το 2009 έως το 2017 εργάστηκε στο ΙΕΚ Α.Κ.Μ.Η σαν καθηγητής εικονοληψίας.
 
ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Tην Οργάνωση του φεστιβάλ West Side Mountains doc Fest και του 1ου Θερινού Σχολείου για τον Κινηματογράφο έχει η ΑΜΚΕ Πολιτισμού Κάντο Μεντιτερρανέο (ΑΜ 386/2017 Πύλης Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού) με τη αιγίδα και τη βοήθεια του ΥΠΠΟΑ και του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων. Τη Διεύθυνση των εκδηλώσεων έχει ο Νίκος Παπακώστας, που είναι και ο Ιδρυτής των εκδηλώσεων μας.
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ
Ο Νίκος Παπακώστας, διευθυντής του φεστιβάλ, είναι συνθέτης, ποιητής και σκηνοθέτης. Κατάγεται από την ορεινή Άρτα. Το κύριο όργανο του είναι η κιθάρα και έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Επίσης έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες ηθοποιούς. ‘Έχει σκηνοθετήσει πολλά ντοκιμαντέρ ιστορικού και επιστημονικού χαρακτήρα, κάποια από τα οποία βραβεύτηκαν σε διεθνή φεστιβάλ όπως: ο Μηχανισμός των Αντικηθύρων, Τα μάρμαρα μας κλπ. Έχει γράψει μουσική και κείμενα για θεατρικές παραστάσεις και έχει σκηνοθετήσει πολλές από αυτές, ενώ η δισκογραφία του ξεπερνά τα δεκαπέντε άλμπουμ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει μεταφράσει και αποδώσει ποιητικά την «Αποκάλυψη του Ιωάννη» την οποία σκηνοθέτησε και παρουσίασε στην Ελλάδα και πολλές χώρες του εξωτερικού. Επίσης έχει γράψει τη μονογραφία «Η μουσική της Σμύρνης και το ρεμπέτικο» καθώς και την συλλογή κειμένων και ποιημάτων με τίτλο «Εμμέτρως».
Τέλος να σημειωθεί ότι στο 1ο Θερινό σχολείο για τον κινηματογράφο έχουν προσκληθεί και άλλοι αξιόλογοι άνθρωποι του Κινηματογράφου, οι οποίοι και θα συνεισφέρουν στην επιτυχία του.
 
Με εκτίμηση σε όσους κάνουν τον κόπο να διαβάσουν το κείμενο αυτό.
Νίκος Παπακώστας