Ανακοίνωση Τελικών Αποτελεσμάτων – WSMDF 2018

Η επιτροπή παρακολούθησε 386 ταινίες από 80 χώρες, από τις οποίες επέλεξε τις 40 που προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 5 ημερών. Από αυτές προέκυψαν οι επτά φιναλίστ, και οι τρείς νικήτριες, σύμφωνα με τη διακήρυξη του Φεστιβάλ. Επίσης απονεμήθηκαν δύο τιμητικές διακρίσεις:

Τιμητικές Διακρίσεις:

SOSivio: Μια ταινία που δημιούργησαν οι Νικόλαος Γαλάνης, ο Νίκος Κωνσταντάκης και τα παιδιά του δημοτικού σχολείου Κουναβίου Κρήτης, σαν μια μικρή συνεισφορά στο πρόβλημα του προσφυγικού.

Το θέατρο τραβάει την ανηφόρα: Την ταινία δημιούργησε ο Νίκος Λουπάκης και αναφέρεται στον αγώνα νέων και παλαιών ηθοποιών να κρατήσουν ζωντανό το θέατρο στην Ελλάδα.

Βραβείο καλύτερου Ντοκιμαντέρ:

Για το βραβείο καλύτερου Ντοκιμαντέρ υποψήφιες ταινίες ήταν:

Θάλαττα, ένα ελληνικό ντοκιμαντέρ της Τριανταφυλλιάς Δημοπούλου, που αφορά την εκμετάλλευση των Ελληνικών Θαλασσών, ένα χωράφι που ποτέ κανείς δεν έσπειρε αλλά οι πάντες προσπαθούν να θερίσουν.

Pastores de la Niebla (Βοσκοί της ομίχλης), ένα ισπανικό ντοκιμαντέρ του Domingo Moreno, που αναφέρεται στην υπερχιλιετή κτηνοτροφική παράδοση των βοσκών του εθνικού δρυμού Picos de Europa.

Sea of life (Θάλασσα της ζωής), ένα καναδικό ντοκιμαντέρ της νεαρής Julia Barnes, ένα προκλητικό ταξίδι, μέσα από τα πιο εκπληκτικά και απειλούμενα θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη και τον αγώνα των κινημάτων για τη σωτηρία τους.

By any other name, ένα αμερικάνικο ντοκιμαντέρ του Steven Gayle, το οποίο εξετάζει διεξοδικά τις σχέσεις ανάμεσα στους Αφροαμερικανούς και τους Ινδιάνους σε γενετικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Νικήτρια είναι η ταινία

Sea of life της Julia Barnes, για τον πλούτο του κινηματογραφημένου υποβρύχιου υλικού, την εξαίρετη έρευνα, την ποικιλία απόψεων τόσο ειδικών και πολιτικών όσο και απλών μελών του οικολογικού κινήματος.

Βραβείο Κριτικής Επιτροπής:

Για το βραβείο της κριτικής επιτροπής υποψήφιες ήταν:

 Fugir de l‘oblit, (Φυγή από τη λήθη), ένα ισπανικό ντοκιμαντέρ του Abel Moreno, που περιγράφει την περιπετειώδη ζωή του 91χρονου Καταλανού Pitu.

Facing death with wirecutter, (Αντιμετωπίζοντας το θάνατο με μια πένσα), ένα Ιρακινό ντοκιμαντέρ, του Sarwar Abdullah, που αφορά μια στρατιωτική ομάδα μηχανικών των δυνάμεων του Κουρδιστάν που εργάζονται με ένα πολύ απλό εξοπλισμό, για να αφαιρέσουν τις βόμβες και τις νάρκες που φυτεύτηκαν από τον ISIS.

Pure Charcoal, (Γνήσιο ξυλοκάρβουνο), ένα ελβετικό ντοκυμαντέρ του Robert Müller που περιγράφει 3 γενιές ελβετών που συνεχίζουν την παραδοσιακή παραγωγή ξυλοκάρβουνου.

Νικήτρια είναι η ταινία

Fugir de l‘oblit, (Φυγή από τη λήθη), του Abel Moreno, για την άρτια ιστορία, η οποία προέκυψε μέσα από εκτεταμένη έρευνα, που παρουσιάστηκε με προσεγμένη χρήση εφέ, δημιουργώντας μία ιδιαίτερη κινηματογραφική γραφή. Και για τον εξαίρετο τρόπο με τον οποίο συνδυάζει τον αγώνα τόσο για την προσωπική όσο και για την συλλογική μνήμη.

Grand Prix

Για το Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ (Grand Prix) του West Side Mountains Doc Fest, επιλέχτηκε η ταινία:

Aquagranda in crescendo του Ιταλού Giovanni Pellegrini.

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τον συνθέτη Perocco, το σκηνοθέτη Michieletto και την ομάδα του ιστορικού θέατρου όπερας «La Fenice» της Βενετίας, εξιστορώντας τόσο τη γέννηση μιας σύγχρονης όπερας, όσο και την ιστορία της τραγικής πλημμύρας του 1966 που συγκλόνισε την καρδιά της Βενετίας.

Κατά τη γνώμη της επιτροπής, πρόκειται για ένα ποιητικό αριστούργημα, με σφιχτοδεμένο σενάριο και άρτια σκηνοθεσία, όπου κινηματογραφημένα στιγμιότυπα από τις δοκιμές του οπερατικού έργου, αντιπαρατίθενται με τα ιστορικά γεγονότα. Η σύγχρονη μουσική σύνθεση και το νερό, είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές. Ο εξαίρετος ήχος και η άψογη φωτογραφία, μαζί με το επαγγελματικό μοντάζ, καθιστούν αυτό το ντοκιμαντέρ μια ταινία που καθηλώνει τους θεατές.

Μέλη των επιτροπών διαλογής και βράβευσης ήταν οι :

Μάριος Ρετσίλας σκηνοθέτης

Γιάννης Γαβρίλης δημοσιογράφος

Μιχάλης Πατσέας μαέστρος

Αλεξάνδρα Αβραμιώτη μοντέρ

Νίκος Παπακώστας συνθέτης, σκηνοθέτης και διευθυντής του WSM DOC FEST

Τιμητικές Διακρίσεις
  • SOSivio από τον Νικόλαο Γαλανή, Νίκο Κωνσταντάκη, μαθητές του Δημοτικού σχολείου στο Κουνάβι
  • Theatre rises του Νίκου Λουπάκη
Καλύτερη Ταινία Ντοκιμαντέρ

Φιναλίστ:

  • Thalatta από την Τριανταφύλλια Δημοπούλου
  • Pastores de la Niebla από τον Domingo Moreno
  • Sea of life από τη Julia Barnes
  • By any other name από τον Steven Gayle

Νικητής:

  • Sea of life από τη Julia Barnes
Βραβείο Κριτικής Επιτροπής

Φιναλίστ:

  • Fugir de l’oblit από τον Abel Moreno
  • Facing death with wirecutter από τον Sarwar Abdullah
  • Pure Charcoal του Robert Müller

 

Νικητής:

  • Fugir de l’oblit από τον Abel Moreno
Grand Prix

Aquagranda in crescendo του Giovanni Pellegrini