Th. Papagiannis

Awards

Grand Prix
Special jury prize
Best documentary film

Each winner will receive a parchment award as well as a statuette of the great Greek sculptor Theodor Papagiannis.

Greek text

Μεγάλο βραβείο

Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής

Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΕΛΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ WEST SIDE MOUNTAIS DOC FEST 2018

12 Αυγούστου 2018

Η επιτροπή είδε 386 ταινίες από 80 χώρες, από τις οποίες επέλεξε τις 40 που προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 5 ημερών. Από αυτές προέκυψαν οι επτά φιναλίστ, και οι τρείς νικήτριες, σύμφωνα με τη διακήρυξη του Φεστιβάλ. Επίσης απονεμήθηκαν δύο τιμητικές διακρίσεις:

Τιμητικές Διακρίσεις:

 SOSivio.

Μια ταινία που δημιούργησαν οι Νικόλαος Γαλάνης, ο Νίκος Κωνσταντάκης και τα παιδιά του δημοτικού σχολείου Κουναβίου Κρήτης, σαν μια μικρή συνεισφορά στο πρόβλημα του προσφυγικού.

Το θέατρο τραβάει την ανηφόρα.

Την ταινία δημιούργησε ο Νίκος Λουπάκης και αναφέρεται στον αγώνα νέων και παλαιών ηθοποιών να κρατήσουν ζωντανό το θέατρο στην Ελλάδα.

Βραβείο καλύτερου Ντοκιμαντέρ

Για το βραβείο καλύτερου Ντοκιμαντέρ υποψήφιες ταινίες ήταν:

Θάλαττα, ένα ελληνικό ντοκιμαντέρ της Τριανταφυλλιάς Δημοπούλου, που αφορά την εκμετάλλευση των Ελληνικών Θαλασσών, ένα χωράφι που ποτέ κανείς δεν έσπειρε αλλά οι πάντες προσπαθούν να θερίσουν.

Pastores de la Niebla (Βοσκοί της ομίχλης), ένα ισπανικό ντοκιμαντέρ του Domingo Moreno, που αναφέρεται στην υπερχιλιετή κτηνοτροφική παράδοση των βοσκών του εθνικού δρυμού Picos de Europa.

Sea of life (Θάλασσα της ζωής), ένα καναδικό ντοκιμαντέρ της νεαρής Julia Barnes, ένα προκλητικό ταξίδι, μέσα από τα πιο εκπληκτικά και απειλούμενα θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη και τον αγώνα των κινημάτων για τη σωτηρία τους.

 By any other name, ένα αμερικάνικο ντοκιμαντέρ του Steven Gayle, το οποίο εξετάζει διεξοδικά τις σχέσεις ανάμεσα στους Αφροαμερικανούς και τους Ινδιάνους σε γενετικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Νικήτρια είναι η ταινία

Sea of life της Julia Barnes, για τον πλούτο του κινηματογραφημένου υποβρύχιου υλικού, την εξαίρετη έρευνα, την ποικιλία απόψεων τόσο ειδικών και πολιτικών όσο και απλών μελών του οικολογικού κινήματος.

Βραβείο Κριτικής Επιτροπής

Για το βραβείο της κριτικής επιτροπής υποψήφιες ήταν:

 Fugir de loblit, (Φυγή από τη λήθη), ένα ισπανικό ντοκιμαντέρ του Abel Moreno, που περιγράφει την περιπετειώδη ζωή του 91χρονου Καταλανού Pitu.

 Facing death with wirecutter, (Αντιμετωπίζοντας το θάνατο με μια πένσα), ένα Ιρακινό ντοκιμαντέρ, του Sarwar Abdullah, που αφορά μια στρατιωτική ομάδα μηχανικών των δυνάμεων του Κουρδιστάν που εργάζονται με ένα πολύ απλό εξοπλισμό, για να αφαιρέσουν τις βόμβες και τις νάρκες που φυτεύτηκαν από τον ISIS.

Pure Charcoal, (Γνήσιο ξυλοκάρβουνο), ένα ελβετικό ντοκυμαντέρ του Robert Müller που περιγράφει 3 γενιές ελβετών που συνεχίζουν την παραδοσιακή παραγωγή ξυλοκάρβουνου.

 Νικήτρια είναι η ταινία

Fugir de loblit, (Φυγή από τη λήθη), του Abel Moreno, για την άρτια ιστορία, η οποία προέκυψε μέσα από εκτεταμένη έρευνα, που παρουσιάστηκε με προσεγμένη χρήση εφέ, δημιουργώντας μία ιδιαίτερη κινηματογραφική γραφή. Και για τον εξαίρετο τρόπο με τον οποίο συνδυάζει τον αγώνα τόσο για την προσωπική όσο και για την συλλογική μνήμη.

Grand Prix

Για το Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ (Grand Prix) του West Side Mountains Doc Fest, επιλέχτηκε η ταινία:

Aquagranda in crescendo του Ιταλού Giovanni Pellegrini.

Το νοκιμαντέρ ακολουθεί τον συνθέτη Perocco, το σκηνοθέτη Michieletto και την ομάδα του ιστορικού θέατρου όπερας «La Fenice» της Βενετίας, εξιστορώντας τόσο τη γέννηση μιας σύγχρονης όπερας, όσο και την ιστορία της τραγικής πλημμύρας του 1966 που συγκλόνισε την καρδιά της Βενετίας.

Κατά τη γνώμη της επιτροπής, πρόκειται για ένα ποιητικό αριστούργημα, με εξαιρετικό σενάριο και άρτια σκηνοθεσία, όπου τα κινηματογραφημένα στιγμιότυπα από τις πρόβες του οπερατικού έργου, αντιπαρατίθενται με τα ιστορικά γεγονότα. Η σύγχρονη μουσική σύνθεση και το νερό, είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές. Ο εξαίρετος ήχος και η άψογη φωτογραφία, μαζί με το επαγγελματικό μοντάζ, καθιστούν αυτό το ντοκιμαντέρ μια ταινία που καθηλώνει τους θεατές.

Μέλη των επιτροπών διαλογής και βράβευσης ήταν οι :

Μάριος Ρετσίλας σκηνοθέτης

Γιάννης Γαβρίλης δημοσιογράφος

Μιχάλης Πατσέας μαέστρος

Αλεξάνδρα Αβραμιώτη μοντέρ

Νίκος Παπακώστας συνθέτης, σκηνοθέτης και διευθυντής του WSM DOC FEST

English text

ANNOUNCEMENT OF THE FINAL RESULTS OF WEST SIDE MOUNTAIS DOC FEST

August 12, 2018

The committee saw 386 films from 80 countries, of which it chose the 40 shown over the previous 5 days. Of these, the seven finalists, and the three winners, were selected, according to the Festival declaration. Two honorary distinctions were also awarded:

Honorary Distinctions:

  • SOSivio by Nikolaos Galanis, Nikos Konstantakis, students of Primary school in Kounavi
  • Theatre rises by Nikos Loupakis

Best Documentary Film

Finalists:

  • Thalatta by Triantafyllia Dimopoulou
  • Pastores de la Niebla by Domingo Moreno
  • Sea of life by Julia Barnes
  • By any other name by Steven Gayle

Winner:

Sea of life by Julia Barnes

Special jury prize

Finalists:

  • Fugir de l’oblit by Abel Moreno
  • Facing death with wirecutter by Sarwar Abdullah
  • Pure Charcoal by Robert Müller

Winner:

Fugir de l’oblit by Abel Moreno

Grand Prix

Aquagranda in crescendo by Giovanni Pellegrini